В четвъртък еврото поевтиня с 0.95% спрямо долара и затвори търговията на нива от 1.3601 долара. Сред основните причини за това понижение бе информацията, че доходността на 10-годишните Португалски дългови книжа е ударила нов рекорден връх от 7.43% откакто съществува Еврозоната, тъй като изглежда инвеститорите вече поставят под въпрос прогреса в преговорите за реформи и всеобхватен Европейски план за справяне с дълговата криза. Лихвеният спред между 10-годишните португалски и немски държавни облигации пък се разшири с цели 32 пункта до 415 базисни пункта. Това ново напрежение на Европейските дългови пазари, както и негативния старт вчера на европейските фондови пазари, което е сигнал и за спада на риск-апетита на forex пазара, не бе в подкрепа за еврото.

Влияние на еврото оказаха и данните за инфлацията и безработицата в Португалия и Гърция. Индексът на потребителските цени (CPI) на Португалия за януари 2011 г. се покачи с 0.6% на месечна база и качи силно с 3.6% на годишна база. Нивото на безработицата в Гърция за ноември 2010 година се покачи до нов рекорд от 13.9% спрямо 13.5% за месец октомври и спрямо безработица от "едва" 10.6% за ноември 2009 година. Това е най-високото ниво на безработица в Гърция откакто се публикуват месечните данни от 2004 година насам. Инфлацията в Гърция за януари 2011 година пък покачи с 5.2%.

От друга страна подкрепа на долара оказаха данните за заетостта в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 05 февруари падана с цели 36 хил. броя до 383 хил. броя, при средни прогнози на пазара за 410 хил. броя спрямо 419 хил. броя за предходния период. Това са най-ниските нива на седмичните заявки за социални помощи в САЩ от юли 2008 година насам. Солидният спад на заявките за социални помощи в САЩ е сигнал за продължаващо подобряване на пазара на труда, тъй като американската икономика отново набира скорост през последните месеци.

Британският паунд приключи търговията вчера с леко понижение на нива от 1.6096 долара, поради публикуваните вчера смесени данни за производството във Великобритания. Индустриалното производство за декември 2010 година се покачи с 0.5% на месечна и с 3.6% годишна бази. Промишленото производство за декември спадна с 0.1% на месечна и се покачи с 4.4% на годишна бази. Английската централна банка запази без промяна основната си лихва в 0.5% след края на двудневното заседание. Това се очакваше от финансовите пазари в по-голямата им част, макар че в последните дни се повишиха спекулативните очаквания за изненадващо вдигане на британската лихва с 25 пункта до 0.75% още на вчерашното заседание. От централната банка също така обявиха, че няма да има промяна и в "замразената" нейна програма за "количествени улеснения" (за покупки на британски държавни облигации) в размер на 200 млрд. паунда.

Вчера йената отбеляза едномесечно дъно в 83.36 спрямо долара и затвори търговията на нива от 83.21 йени. В подкрепа на долара бяха данните за заетостта в САЩ, както и данните за доходността на 10-годишните Американски държавни облигации - около 3.70%, а на 30-годишните книжа достигна 4.74%. Вчера за Япония бяха публикувани смесени икономически данни. Основните машинни поръчки на Япония за декември 2010 година се покачиха с 1.7% на месечна база , което е първият им растеж от 4 месеца насам. Вътрешният инфлационен индекс на корпоративните стоки (CGPI) на Япония за януари отбеляза ръст с 0.5%, при прогнози за 0.3%. Цените на износа в Япония за януари спаднаха с 3.4% след -2.0% за декември, а цените на вноса се покачиха с 4.7% след 4.2% за декември 2010 година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД