Икономиката на Естония е регистрирала най-ускорения си ръст от над три години насам през четвъртото тримесечие на миналата година.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 6.6% на годишна база, което бе и най-голямото му повишение от второто тримесечие на 2007 година. За сравнение през третото тримесечие ръстът бе в размер на 5%.

Резултатът значително превиши средните очаквания на икономистите за ръст от 4.7%.

В основата на ускорения ръст е стоял рекордният износ на страната. Страната, която прие еврото като основна валута от 1 януари, се е облагодетелствала от търсенето на машини и електроника от шведски и финландски компании.

Износът е нараснал с цели 35% през изминалата година до рекордните 8.75 млрд. евро, сочат още официалните данни. В реално изражение изнесените стоки са се повишили с 53%.

Икономиката е регистрирала ръст от цели 2.3% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на годината.

За цялата година повишението на БВП е било в размер на 3.1%.

Специалистите очакват икономиката на страната да продължи да ускорява темпа си на ръст, който през тази година да достигне 3.6%.

Нивото на безработица в страната обаче, все още остава изключително високо, при над 15%. Безработицата достигна подобни стойности след свиването на икономиката с 5.1% през 2008 г. и с 13.9% през 2009 година.