Над половината българи смятат, че МВР злоупотребява с подслушването и употребата на други разузнавателни средства, сочи ново проучване на "Галъп", съобщи БНР. Повече от месец след началото на скандалите със СРС-та, доверието в управляващите спада с 5 пункта. Въпреки това, според анкетираните, все още няма алтернатива на сегашното правителство, като процентът на посочилите, че няма да гласуват, е нарастнал до 40 на сто.

За година и половина ГЕРБ загуби една трета от своя електорат, но според новото проучване от края на януари и началото на февруари спадът в доверието към управляващите се е ускорил, смята Кънчо Стойчев от "Галъп".

"В следващите дни и месеци, дотогава докато тези въпроси са на дневен ред, цялата тази серия с подслушването ли ще го наречем, започнала от четенето на тази стенограма с лекарите в Народното събрание, вълненията в обществото продължават", посочва експертът.

На въпрос - виновен ли е премиерът Бойко Борисов в незаконно покровителство на бизнесмена Мишо Бирата, 30 на сто отговарят положително, една четвърт го защитават, а цели 45 на сто не могат да преценят.

Също така 39 процента от запитаните мислят, че вътрешният министър Цветан Цветанов е виновен за незаконно подслушване на фирми и граждани.

Социологът Първан Симеонов обеснява: "Очевидно има или няма обществен авторитет, който да заключи: "да, тия записи са верни", или "не, тия записи не са верни", не малка част от обществото намира записите за достоверни, не малка част от обществото намира вина. Очевидно е, че месец януари доведе до спад на доверие на управляващите".

В класацията на "Галъп" за първите десет най-харесвани политици, Бойко Борисов е изпреварен отново от еврокомисар Кристалина Георгиева, но също така и от министър Росен Плевнелиев. Следват Георги Първанов, Меглена Кунева, Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Николай Младенов и Трайчо Трайков.