Италианският автопроизводител Lamborghini SpA ще представи нов флагман на стойност над 370 000 долара, носещ името Aventador, на автомобилното изложение в Женева, информира Bloomberg, позовавайки се източник близък до компанията.

Моделът Aventador LP 700-4, който ще разполага с V-образен дванадесет цилиндров двигател с мощност 700 конски сили, ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.9 секунди и ще бъде представен на 1 март.

Автомобили от модела Aventador, които ще бъдат произведени в първата година след представянето му вече са продадени. Aventador заменя модела Murcielago в продуктовата линия на автопроизводителя. Lamborghini, която е част от Volkswagen и се конкурира с притежаваната от Fiat Ferrari, ще реши в следващата година дали да добави трети модел към продуктовата си линия, включваща Aventador и Gallardo, според същия източник.

Lamborghini разчита на Aventador да помогне на компанията да се възползва от възстановяващия се пазар на луксозни автомобили, които струват над 200 000 долара. Продажбите на така наречените суперавтомобили в САЩ, която е най-големият пазар в света за скъпи коли, могат да скочат със 146% през тази година за колите, струващи между 200 000 и 400 000 долара. Продажбите се сринаха с 40% през 2010 г.

От Lamborghini увеличават производството на Aventador и могат да произведат около 100 коли от модела до 1 март. Компанията вече приема поръчки и ще започне да продава новия модел, чиято максимална скорост е 350 км/ч, в шоурумовете си през второто тримесечие на годината.

Основаната през 1963 г. Lamborghini, която бе придобита от Volkswagen през 1998 г., има за цел да произвежда по-леки автомобили като увеличавайки дела на компонентите, направени от въглеродни влакна.

Моделът Aventador ще тежи около 1 570 кг., което е с около 95 кг. по-малко в сравнение с предшественика си Murcielago LP 640. По-малкото тегло намалява разхода на гориво и вредните емисии с около 20%.

Aventador ще разполага с обезопасяваща рамка направена изцяло от въглеродни нишки и наподобяваща тези, които се използват във Формула 1.