Усилията на България за въвеждане на еврото ще бъдат подкрепени от плановете на правителството да включи тавани на разходите в Конституцията на страната, каза финансовият министър Симеон Дянков вчера в Брюксел в интервю за агенция Bloomberg.

Предложенията включват таван на дефицита не повече от 3% от БВП, ограничаване на държавните разходи до 37% от БВП и изискване промените в ставките на корпоративните и подоходни данъци да се одобряват от две трети от законотворците в парламента.

Новите правила, ако бъдат приети, ще влязат в сила през 2013 г., уточнява в интервюто министър Дянков.

Финансовият министър заявява пред изданието, че тези мерки ще улеснят пътя на страната за присъединяването й към еврозоната, защото така „ще можем да покажем, че фискалната дисциплина не е само днес, но и че ще бъде поддържана във времето".

Агенция Bloomberg припомня предприетите от България стъпки за справяне с бюджетния си дефицит и за становището на Съвета на финансовите министри, че не се изискват допълнителни мерки по процедурата при прекомерен дефицит.

В коментар по темата министър Дянков заявява, че правителството има за цел да намали бюджетния дефицит на 2.5% от БВП през тази година от 3.9% за миналата година. Преди да поднови кандидатурата си за валутния механизъм, известен като ERM II и процеса за влизане в еврозоната, България трябва да покаже, че дефицитът й е под прага на ЕС от 3% от БВП, подчертава още българският финансов министър.