Добрите финансови резултати на някои компании и поредните M&A сделки вчера повишиха щатските индекси. Индексът S&P 500 вече отчита двойно увеличение в сравнение с дъното си достигнато по време на финансовата криза.

Акциите на Family Dollar Stores Inc. поскъпнаха с 21% до 53.25 долара, след като компанията на инвеститора Нелсън Пелц предложи да плати до 60 долара за акция, за да свали търговската верига от борсата. Цената е с 36% от тази на затваряне във вторник. Family Dollar вчера отчете най-големия ръст в цената на акциите в индекса S&P 500.

Книжата на Genzyme Corp. поскъпнаха с 1.1%, след като френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis обяви, че е постигнала споразумение да закупи щатската биотехнологична компания за 20 млрд. долара в брой. Сделката сложи край на осеммесечните преговори между двете компании.

Акциите на Dell Inc. добавиха 12% към цената си ден след като компанията вдигна прогнозата си за приходите за цялата 2011 г., което беше признак, че компниите харачат повече за технологии.

В крайна сметка вчера Dow Jones нарасна с 61.53 пункта, или 0.5%, до 12 288.17 пункта, което беше най-високото му ниво на затваряне от 13 юни 2008 г.

S&P 500 се повиши с 8.31 пункта, или 0.6%, до 1 336.32 пункта. Това е два пъти по-високо ниво в сравнение с дъното от 666.79 пункта, достигнато на 6 март 2009 г. в разгара на финансовата криза.

Технологичният индекс Nasdaq добави 21.21 пункта, или 0.8%, до 2 825.56 пункта.

Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 3.63% в сравнение с 3.61% във вторник.

От Министерството на труда на САЩ вчера обявиха, че жилищното строителство през януари отбелязва най-големия си ръст от 20 месеца. Темповете на строителство все още са далече от нивата отпреди кризата, но анализаторите бяха оптимистично настроени по отношение на данните.

От Министерството на труда пък обявиха, че цените на едро са нараснали рязко през януари поради по-високите цени на газта и други стоки.

Цената на петрола вчера нарасна, след като министърът на външните работи на Израел обяви, че Иран ще изпрати два военни кораба за Сирия през Суецкия канал. Петролът със срок на доставка през март поскъпна с 67 цента до 84.99 долара за барел.

От Федералния резерв обявиха, че през януари заводите в САЩ са произвеждали повече стоки в пети пореден месец, но като цяло промишленото производство намалява. От ФЕД публикуваха и протокола от последната си среща, от който става ясно, че според централната банка инфлацията все още не е проблем. ФЕД също така завиши прогнозата си за икономическия растеж през тази година.