Белгия бележи своеобразен рекорд за най-продължителна политическа криза, съобщават изданията в кралството. Медиите отбелязват, че досегашното най-добро постижение в тази област е принадлежало на Ирак - 249 дни без правителство.

В навечерието на днешното събитие бяха оповестени работните заключения на Дидие Рейндерс, определен от краля на Белгия да изготви доклад за възможностите за съставяне на нов кабинет. Според тях всички участници в преговорите имат воля за намиране на решение.

Три остават основните теми, по които се търси съгласие - административни въпроси за статута и развитието на Брюксел, разпределението на отговорностите между местните и федералните администрации, съставянето и разпределението на бюджета.

Срокът, в който докладът трябваше да бъде завършен, изтече вчера, но бе удължен с нови две седмици.

На този фон младежи отново планират символични протести, наречени "Революция на пържените картофки". В Льовен при акцията безплатно ще бъдат раздадени 300 опаковки пържени картофи на минувачи, в Антверпен се планира парти с диджеи.

В Лиеж пък ще бъде направен т. нар. "флаш-моб" - предварително планирана и организирана акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотива отново внезапно, сякаш нищо не се е случило.

В опит да притиснат политиците за съставяне на правителство белгийците предложиха различни инициативи като да спрат да се бръснат и отказ от секс, докато не бъде формирано ново правителство.

Източник: бТВ