Продажбите не дребно във Великобритания са нараснали през януари почти четири пъти повече от предварително очакваното, след като потребителските разходи скачат на фона на най-студения декември от един век насам, информира Bloomberg.

Продажбите отчитат ръст от 1.9% в сравнение с декември 2010 г., когато падат с 1.4%, след като снегът и ниските температури са попречили на британците да пазаруват. Ръстът е най-големият от февруари 2010 г. насам и надхвърля прогнозата за повишение от 0.5%. На годишна база продажбите на дребно нараства с 5.3% през януари.

Данните са поредното доказателство, че свиването на икономиката на Великобритания с 0.5% през четвъртото тримесечие може да е било временна пречка по пътя към възстановяването, но търговците на дребно могат да се сблъскат с по-големи проблеми тази година. Инфлацията в страната се ускорява до два пъти над таргета на централната банка, а увеличенията на данъците могат да се отразят на покупателната способност.

Британският паунд поскъпна с 0.3% спрямо долара след излизането на данните. Един паунд се търгуваше срещу 1.6226 долара към 11:30 часа българско време.

От британската статистическа служба съобщават, че увеличението на Данък добавена стойност и студеното време са се отразили на търсенето през декември и януари, и изчисляват ръст в продажбите на дребно от 0.5% за двата месеца.

Потребителските цени във Великобритания нарастват с 4% през януари, стана ясно по-рано тази седмица.

С изключение на горивата, продажбите на дребно във Великобритания са нараснали през януари с 1.6% на месечна и с 5.3% на годишна база.