Проектът на Европейския съюз (ЕС) за изграждането на газопровода "Набуко" ще струва повече от очакваните 7.9 млрд. евро и няма да заработи до края на 2015 г., заяви ръководителят на консорциума, отговарящ за изграждането на газопровода.

"Газопроводът ще започне работа в края на 2015 г.", заяви директорът на консорциума "Набуко" Райнхард Мичек.

До този момент, газопроводът, който се предвижда да транспортира газ от Централна Азия до Югоизточна Европа, беше предвидено да започне да функционира в края на 2014 или в началото на 2015 г.

Предвид международното напрежение, свързано с противоречивата ядрена програма на Иран обаче, консорциумът "Набуко" реши да отклони планирана отсечка от тръбопровода от Ислямската република към Ирак, който е също така богат на находища от природен газ, посочи Мичек.

"Това ще прибави допълнителни 550 километра, с което общата дължина на газопровода ще бъде 3900 километра", допълни той.

Въпреки че промените не са били обявени официално от консорциума, се очаква разходите по проекта да се увеличат поради променената дължина на тръбопровода.

Консорциумът "Набуко" е съставен от австрийската OMV, унгарската MOL, румънската "Трансгаз", българската "Булгаргаз", турската BOTAS и германската RWE. Изграждането на тръбата се очаква да започне в края на тази година.

Източник: БГНЕС