От 600 до 5000 лв. е глобата за плодове и зеленчуци, които се продават по пазарите без табелка откъде идват. Още днес тръгват масирани проверки първо по борсите, а после и на пазарите, съобщи зам.-шефът на агенцията по храните Антон Величков.

Проверките са заради 100-те тона йордански домати, краставици и пипер, в които бяха открити пестициди до 10 пъти над нормата.

В екипите има по 3-ма инспектори - от фитосанитарен, здравен и качествен контрол. Трите служби, обединени сега в агенция, преди проверяваха поотделно, без да сверяват информацията си.

Стоката от Йордания сега се проверява още на границата съвместно с митниците, каза Тенчо Тенев, зам.-шеф на агенцията по храните.

Директорът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов вече посъветва потребителите да измиват обилно с вода и да белят плодовете и зеленчуците, които купуват от пазарите.

"Вредните препарати се намират единствено отвън, но не и в съдържанието на плодовете и зеленчуците, така че това би ни спасило от попадане на пестициди в организма", допълни Войнов.

Той обаче бе категоричен, че съдържанието на пестициди не може да бъда определено от външния вид, както и от вкуса и мириса на продуктите, които ядем от пазара. Наличието на пестициди се установява само с лабораторни изследвания, каза още д-р Войнов.

МВР ще се включи в проверките и ще следи за евентуална спекула на пазара за зеленчуци. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на вътрешния министър Цветан Цветанов на последното заседание на Министерски съвет, става ясно от стенограмата.

Източник: 24 часа