Mеждународната рейтингова агенция Moody's Investors Service днес предупреди, че може да понижи държавния рейтинг на Япония, ако правителството не успее да проведе мащабна данъчна реформа, която е необходима, за да бъде контролирал публичния дълг на страната.

Доларът поскъпна спрямо йената след като от Mooody's промениха перспективата по рейтинга на Япония от стабилна на отрицателна.

Решението на Moody's е в резултат на нарасналите опасения, че икономическата и фискалната политика на японското правителство могат да се окажат недостатъчни, за да бъде постигнат таргета за намаляване на дефицита и да бъде ограничено нарастването на дълга.

Предупреждението от страна на Moody's идва след като Standard & Poor's понижи рейтинг на японските облигации през миналия месец, което беше първото понижение от девет години насам.

Понижението от страна на S&P оставя кредитния рейтинг на Япония едно ниво под този на Moody's и на също ниво с Fitch.

Министър-председателят на Япония Наото Кан заложи кариерата си на реформата на социално-осигурителната система и вдигането на данъците, за да стабилизира финансите на страната.

Той обаче се сблъсква с разделен парламент, в който опозиционните партии заплашват да блокират проектозаконите, свързани с бюджета в опит да накарат премиера да подаде оставка и да се стигне до предварителни избори.