Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш днес заяви, че финансовата институция може да затвърди реториката си по отношение на инфлацията през следващата седмица, с което даде индикации за вдигане на лихвите през следващите месеци, пише Bloomberg.

"Не бих бил изненадан, ако повечето колеги заключават, че ценовата стабилност е изложена на рискове,'' казва Мерш в интервю в Люксембург. В условията на стабилизиране на икономиката и нарастване на инфлацията до нива над таргет на ЕЦБ от 2%, позицията ни по монетарната политика неизбежно ще трябва да бъде променена," казва Мерш без да споменава определен времеви период.

Думите на Мерш ограничиха спада на еврото на фона на напрежението в Близкия Изток и Северна Африка и оскъпиха европейската валута до над 1.36 долара за евро. Към 13:00 часа българско време 1 евро се разменяше за 1.3640 долара.

Нека припомним, че в петък подобно изказване на Лоренцо Бини Смаги даде подкрепа на европейската валута, която поскъпна до над 1.3700 долара за евро.