Националният тур на Европейската харта за пътна безопасност посети София на 22 февруари 2011 г., за да приветства 27-те нови участника за 2011 г. и техните ангажименти. Тези участници подписаха хартата в присъствието на Александър Цветков - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Дора Крумова от Представителството на Европейската комисия в България и Мартин Айткен, координатор на Европейската харта за пътна безопасност.

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г. като част от мерките за борба с войната по пътищата и с амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Към януари 2011 г., над 2000 фирми и асоциации от различни величини и страни членки вече са подписали хартата и са се заели да изпълняват поетите ангажименти чрез намиране на конкретни решения на проблемите свързани с пътната безопасност.

Годишната статистика за 2009 г. сочи, че по българските пътища на всеки един милион жители 118 загиват.

Въпреки че България прави позитивни стъпки в борбата с големия брой жертви на катастрофи, за периода от 2001 г. до 2009 г. смъртните случаи на пътя са намалели само с 11%, което е почти наполовина по-ниско от средното европейско ниво.

Ето защо непрекъснати усилия продължават да бъдат необходими.

Между 2007 г. и 2010 г., в България хартата подписаха 38 участника. 13 от тях ще подновят ангажиментите си на церемонията. Заедно с новите подписали ще има общо 65 български организации - асоциации, големи компании, малки и средни предприятия и държавни власти - които демонстрират сериозно поети ангажименти към подобряването на пътната безопасност в страната.

Сред участниците са Холдинг БДЖ, Камара на строителите в България, Асоциация на вносителите на автомобили, Българска асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, Български червен клуб, Съюз на българските автомобилисти и др.

За решаването на проблемите на пътната безопасност е необходимо участието не само на правителството, но и на цялото общество. Това каза Мартин Айткен, координатор на Европейската харта за пътна безопасност, на церемония по подписването на Хартата от 27 нови участника, предaде агенция „Фокус".

По думите й целта на програмата е да бъдат намалени с 50% произшествията по пътищата в Европа - от 50 000 през 2001 г. до 25 000. Нивото, постигнато досега, е под 31 000 смъртни случая през 2009 г.

За подобряване на пътната безопасност в цяла Европа на различни нива в страните членки трябва да се предприемат конкретни инициативи. Ролята на ЕК е да предприема инициативи за насърчаване на обмена на информация и проследяване на постигнатия напредък, каза Айткен.

От началото на годината досега черната статистика показва 80 загинали, подчерта транспортният министър Александър Цветков. Страните с най-добри показатели за безопасност в Европа имат два пъти по-ниска смътност по пътищата в сравнение с показателите на България.