Най-смъртоносното земетресение в Нова Зеландия от осем десетилетия насам може да се окаже най-скъпото природно бедствие за застрахователите от 2008 г. насам, информира Bloomberg.

Застрахователните загуби от вчерашното земетресение могат да достигнат 12 млрд. долара, според Майкъл Хътнър, анализатор в JPMorgan Chase & Co. Това би било най-скъпото природно бедствие от Урагана Айк, който нанесе щети за 19.9 млрд. долара в САЩ през 2008 г., според нюйоркския Insurance Information Institute.

Земетресението в Нова Зеландия, което беше с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер, уби най-малко 75 жертви, разруши сгради и затрупа работници във втория най-голям новозеландски град Крайстчърч. Преди това градът с население 400 000 души беше разтресен от земетресение с магнитуд 7.0 на 4 септември, което струваше на застрахователите 6 млрд. долара.

Мащабът на последното земетресение остава неясен, а то ще бъде третирано като отделно събитие, заяви днес министър-председателят на Нова Зеландия Джон Кий.

"Смятаме, че може да има нови 100 000 иска," казва Kий. "При първото земетресение имаше 180 000 застрахователни иска. Знаем, че различни имоти са били засегнати. Някои имоти, които не са били засегнати при предишното земетресение, сега са пострадали сериозно."

Базираната в Люксембург презaстрахователна компания Flagstone Reinsurance Holdings SA е увеличила разходите си за земетресението от септември до 75.5 млн. долара в сравнение с 52.5 млн. долара обявени на 30 декември. PartnerRe Ltd. увеличи оценката си за очакваните загуби до между 140 и 160 млн. долара на 15 декември в сравнение с 64 млн. долара, които очакваше на 3 ноември. На 3 февруари най-големият презастраховател в света Munich Re обяви, че земетресението през септември ще струва на компанията 340 млн. евро (464 млн. долара).

Земетресението от тази седмица може да понижи оперативната печалба на Munich Re за 2011 г. с 16%, въз основа на удвояването на загубите на застрахователната индустрия от земетресението през септември. Оперативната печалба на Hannover Re, която е третата най-голяма презастрахователна компания в света, може да намалее с 18%, докато тази на втората най-голяма Swiss Reinsurance Co. може да се понижи с 13%.

А загубите за застрахователите от земетресението през тази седмица възлязат на 12 млрд. долара то ще бъде седмото най-скъпо природно бедствие за тях от 1970 г. насам, според класация на Insurance Information Institute, която е базирана на данни на Swiss Re и отразява загубите в долари по стойността на щатската валута от 2009.

Най-скъпото природно бедствие за застрахователната индустрия е бил ураганът Катрина през 2005 г., който им е струвал 71.2 млрд. долара.

Застрахователните загуби от земетресението в Чили през миналата година, възлизат на 8.5 млрд. долара, според Aon Corp. Бедствието не е включено в класацията, която е водена до 2009 г.