Всички в Европейския парламент считаме, че България и Румъния трябва да са част от Шенген, колкото е възможно по-скоро. Това каза пред журналисти Карлуш Коелю, докладчик за България и Румъния по присъединяването ни към Шенген, който ще се срещне с депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по външна политика и отбрана.

Коелю изрази надежда проверката за Шенген да премине добре.

„Когато България се присъедини към ЕС това означаваше автоматично да поеме задължението да спазва правилата на Шенген. Със самото присъединяване към ЕС се очакваше и беше напълно нормално да сте част от шенгенското семейство.

Шенген означава свободно движение, а свободното движение, се основава на взаимното доверие. Това означава, че всички държави-членки на Шенген, трябва да спазват законите и правилата на Шенген, тоест има препоръки относно сигурността, които трябва стриктно да се спазват", заяви Коелю.

„В Европарламента сме срещу двойните стандарти, ние считаме, че България и Румъния трябва да спазват същите разпоредби, които са в сила в останалите страни-членки на ЕС", каза още Коелю.

Депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова заяви, че присъединяването към Шенген е отговорност, а не привилегия и заяви, че всяко едно евро, инвестирано по Шенген, е било подложено на двоен контрол както от страна на парламента, така и на гражданския сектор.

източник: Фокус