Компаниите Hewlett-Packard (HPQ), Cisco (CSCO), Intel (INTC), Microsoft (MSFT), и IBM, които са технологичните компоненти на индекса на сините чипове Dow Jones, определено могат да се определят като слабо звено на индекса.

Някога водещите технологичния бум компании днес са най-зле представящите се от индекса, пише изданието bespokeinvest.com.

За Intel е изключително трудно да премине границата от 22 долара за акция, докато Microsoft е заседнал на нива от 20-на долара от десетилетие. Cisco отбеляза четвърто поредно тримесечие с ужасни резултати и се търгува на нива близки до най-ниските за последната една година.

Подобен спад от 10% регистрираха и акциите на най-големия световен производител на компютри - HPQ, след лоши прогнози за следващото тримесечие.

От 1990 година до пазарния пик по време на технологичния бум през 2000 година, посочените компании са регистрирали поскъпване от 7 200%, превишавайки значително повишението на Nasdaq 100 и Nasdaq Composite.

И докато тези технологични компании регистрираха повишение, съответстващо с това на двата технологични индикатора през първата половина на „бичия цикъл", те значително изостанаха след това.

Индексът Nasdaq 100 се е повишил с повече от 30% от миналия юли, докато за същия период петте компании са регистрирали нулево изменение.