България е трета в света по понижение на цените на недвижимите имоти през изминалата година, сочи доклад на сайта globalpropertyguide.com.

Понижението в цените на имотите, според изданието, за 2010 година възлиза на 5.58%. Макар и трети в негативната класация, налице е значително стабилизиране на фона на спада в цените с над 26% година по-рано.

С по-голямо понижение в имотите се отличават единствено пазарите на Украйна, където в столицата Киев те са поевтинели с 9.5% и Ирландия с 10.8%.

Като цяло, налице е глобално възстановяване в цените на имотите, като най-голямо повишение са отбелязали тези в столицата на Латвия - Рига, където повишението е в размер на 19.1%.

Второто място по повишение се заема от Сингапур с ръст от 13.6%, като непосредствено се нарежда и Израел с 13.4%. Повишението при останалите страни, където е регистриран ръст, е в границите на до 10%.

Като цяло пазарите на недвижимите имоти в Източна Европа все още са в криза и регистрират понижения. Спадът им обаче е значително по-слаб в сравнение с предходната година.

Най-силно е възстановяването в прибалтийските републики, където преди това бяха регистрирани и най-големите понижения на имотите в световен мащаб.

Като друг извод се налага може би краят на бума в цените на имотите в скандинавските държави. В Норвегия цените на имотите са се повишили с 4.3% през изминалата година, на фона на ръст от над 10% предходната година.

Цените на имотите продължават да се повишават в повечето азиатски страни, но е налице ясна тенденция на забавяне на ръста.