Въпреки че баща им обяви, че изгражда безкласова държава, основана на социалистически и ислямистки принципи, либийският лидер Муамар Кадафи и децата му натрупаха огромно състояние в редица сектори - от заведенията до петрола, съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

Великобритания обяви, че активите на диктатора и на семейството му са били замразени, а министерството на финансите създаде специален отдел, който да проследи авоарите на стойност милиарди паунди, за които се смята, че са били изнесени чрез инвестиции в града. В продължение на години това богатство е помагало на семейство Кадафи да печели приятели и влияние в света.

Сейф ал Ислам, приветливият втори син на либийския лидер, получил образованието си на Запад, е най-известният от синовете му. Смятан за естествен наследник на баща си преди вълната от протести в северноафриканската държава, 38-годишният Сейф ал Ислам се представяше като реформатор. На Запад той беше смятан за приемливото лице на режима и заявява, че сред неговите "добри приятели" са херцогът на Йорк, Питър Манделсън и Тони Блеър.

През 1995 г. той завършва архитектура и инженерство в университета Ал-Фатех в Триполи, след което учи мениджмънт в Международното бизнес училище във Виена и има докторска степен от британското Лондонско училище по икономика. Представяйки се като хуманитарен посланик чрез благотворителната организация, която създаде през 1997 г., младият Кадафи, чието име на арабски означава мечът на исляма, беше в центъра на сложните преговори за освобождаването от Либия на българските медицински сестри и на палестинския лекар през юли 2007 г.

Неговата фондация преговаря също така за освобождаването на западни заложници, държани от група ислямистки екстремистки на Филипините през 2000 г., която преди това била финансирана от баща му.

Смята се, че той лично е договорил финансовите компенсации, платени от Либия на семействата на жертвите, загинали при взривяването на самолета над Локърби през 1988 г. и за взривяването на френски самолет през 1989 г. Този ерген с бръсната глава, който има лъвове за домашни любимци, обича да лови риба в морето и притежава няколко сокола, с които ловува, обеща да предостави 1.5 милиона паунда чрез фондацията си на неговата алма матер, Лондонското училище по икономика, дарение, което на фона на последните събития предизвика смут в университета.

Сейф Ал-Ислам беше редовен посетител на водещите лондонски нощни заведения. Той и братята му платили над 600 000 паунда на Марая Кери, Бионсе и Ъшър да пеят на партитата за рождените им дни. Според информации на медиите Сейф ал Ислам притежава имение за 10 милиона паунда в квартал Хемпстед, северен Лондон, което разполага с кино салон и плувен басейн. Къщата била построена през 2009 г. от холдинг, регистриран на Британските Вирджински острови.

Според тайни американски дипломатически документи, публикувани от сайта Уикилийкс, децата на Кадафи редовно се възползвали от богатството на Либия. Според грама, написана от американския дипломат в Либия Крис Стивънс, се превърнало "в редовна практика" държавни средства да се използват за рекламирането на компании, контролирани от децата на Кадафи. Той също така съобщава, че техните компании получавали "значително държавно финансиране и политическа подкрепа".

Петият син на Кадафи Ханибал също си изгради репутация за неща, които нямат нищо общо с находчивостта му като бизнесмен. През 2001 г. той нападна трима италиански полицаи с пожарогасител. През септември 2004 г. за кратко беше задържан в Париж, след като карал Поршето си с висока скорост от неправилната страна на пътя и преминал на червено по Шанз-Елизе, докато бил под влиянието на алкохол. Година по-късно неговата съпруга, моделът Алине Скаф заведе иск срещу него за нападение. А на 15 юли 2008 г. Ханибал и съпругата му бяха задържани за два дни и обвинени в нападение на две домашни помощнички в хотел в Женева, Швейцария. Кадафи отговори с арестуването на швейцарци в Либия и прекратяване на доставките на петрол за Швейцария.

От дълго време се носят слухове, че държавни средства са били използвани за подпомагане на футболната кариера на друг син на полковник Кадафи, Саади, който въпреки ограничения си талант игра известно време за Перуджа в италианското футболно първенство. 37-годишният трети син на Кадафи планира да изгради нов град в стила на Лас Вегас в западната част на Либия.

Източник: БГНЕС