С около 600 хиляди души сме намалели за 10 години. Резултатите на Националната статистика не са окончателни. Данните за стопяването на българите са само на база електронно преброени и към тях не са прибавени резултатите от последната седмица на преброяването. Колко сме точно ще стане ясно през април.

Единственото място, в което населението се е увеличило е София. Отлив на хора обаче има в София област. В другите големи градове - Варна, Бургас и Велико Търново, населението е намаляло съответно с малко над 16 хиляди, с над 46 хиляди и за Велико Търново - с близо 60 хиляди.

В Русе днес представиха предварителните данни от приключилото преброяване в региона . Там също отчитат намаляване на населението. В същото време един от най-сериозните проблеми по време на кампанията в областта е бил подборът на преброители.

„Изборът на преброители не на 100 % бе подходящ. По време на следващото преброяване трябва да има задължително интервюта и фейс контрол. Само визията и само документите не са достатъчни. При засичане на отчетени контролни райони при един от районите населението е намаляло с поне 300 души", каза Галина Ханджиева, директор ТСБ-Русе.

Източник: bTV