Икономическата криза прерасна в социална криза, заяви председателят на НДСВ Христина Христова в предаването "Неделя 150", съобщи БНР. Социалният статус на хората спада заради замразените заплати и пенсии, от една страна, и заради непрекъснатото повишаване на цените на храните и на енергоносителите, от друга. Председателят на НДСВ подчерта, че прерастването на социалната криза в политическа не е желателно и обществото би изгубило от подобно развитие на нещата.

НДСВ не смята, че контролът над цените, който ГЕРБ уж предприема като мярка, е възможно действие. България отдавна има пазарна икономика, допълни Христова. Според НДСВ само с икономически политики, адекватни и отговорни, може да се тушират негативните тенденции.

Христова посочи като адекватна мярка издължаването на правителството към бизнеса, който повече от година и половина не си получава парите за извършени вече дейности. Според нея правителството блокира тези плащания и всъщност блокира икономиката, която реагира със съкращения, взаимна задлъжнялост на фирмите и безработица.

Най-важното според Христова е управляващите да водят истинска битка с контрабандата, която отнема от парите на бюджета и от доходите на хората.

Бившият социален министър отбеляза като грешка на управлението и премахването на формулата за осъвременяване на пенсиите с поне половината от инфлацията и от повишаването на средния осигурителен доход. Христова припомни, че всъщност пенсиите са отложено плащане за положен труд и затова пенсионерите трябва да получат социалната справедливост за своя труд и своите осигуровки.