Българското правителство намалява едностранно част от таксите за преминаване на Дунав мост в посока към Румъния. Това съобщи в Русе външният министър Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.

Такса "мост" се намалява три пъти за леки автомобили, микробуси, автобуси с над 23 места и камиони над 3.5 тона, каза министър Младенов. Така за преминаването на Дунав мост от лека кола ще се плащат 2 евро вместо досегашните 6 евро. За микробусите и камионите между 3.5 и 7.5 тона таксата става 4 евро вместо 12 евро, а за автобусите - 8 евро вместо 25 евро.

"На този етап не е възможно да решим проблема двустранно, тъй като няма желание от румънската страна за намаляване на таксите. В същото време искаме да помогнем на бизнеса, туризма и контактите между двете страни и затова решихме да намалим таксите едностранно. Надяваме се добрият ни пример да бъде последван и от румънците", коментира Николай Младенов.

Новите цифри няма да повлияят съществено на приходите, тъй като се очаква по-ниските суми да се компенсират от засилен пътникопоток.

Решението за намаляване на таксите е съгласувано с министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на транспорта Александър Цветков. Точната дата на влизане в сила на новите такси ще стане ясна след приемането на решението на правителственото заседание в сряда.