В Чехия процъфтява корупцията и шуробаджанащината. Без подкупи и връзки в тази страна нищо не може да се постигне. Организацията "Трансперънси Интернешънъл" алармира, а властите обявиха война на корупцията, но само на думи, се казва в коментар на "Дойче Веле".

В ежегодния рейтинг за възприемане на корупцията на международната организация "Трансперънси Интернешънъл" Чехия заема 53 място. Страни като Ботсуана и Бруней заемат в тази класация далеч по-добри позиции. Чешките медии редовно съобщават за нови корупционни скандали, в които са замесени видни политици. А изказването на Петр Нечас за борбата с подкупите и шуробаджанащината не се възприема сериозно.

Яростта на чешкия бизнесмен

Чешкият бизнесмен Иржи Кубачек е бесен. Собственикът на два магазина за обувки в покрайнините на Прага в края на миналата година е искал да открие още един филиал в центъра на града. Но плановете му са се провалили. "За всичко се нужни подкупи. Поискаха ми 50 хиляди крони кеш само за посредническите услуги при предоставянето на помещение. Но аз нищо не им дадох. Цялата ни страна е пропита от корупция - отгоре до долу", оплаква се Кубачек. 50 хиляди крони са около 2000 евро. Възмущението на Кубачек се споделя от много чехи. Без подкупи в Чехия нищо не можеш да постигнеш, заяви директорът на чешкия клон на "Трансперънси Интернешънъл" Давид Ондрачка. "Като правило гражданите имат проблеми в държавните учреждения. Лекарите взимат подкупи, например, когато става дума за операции, за които се чака. Без подкупи на пациента ще му се наложи да чака много дълго", заяви Ондрачка. Според него системата за разпределението на държавни поръчки е абсолютно непрозрачна. Там всичко се решава от връзки, корупция и шуробаджанащина.

Колкото повече даваш, толкова повече ще постигнеш?

Корумпираните държавни чиновници, чиновниците - изнудвачи, взимащите подкупи полицаи - с това няма да учудиш никого в Чехия. Почти всяка седмица в пресата изплуват подробности за нови корупционни скандали с участието на политици. Обещанията на десните консерватори, дошли на власт миналото лято включително и с лозунга за борба с корупцията, така и си останаха думи, на които днес никой не вярва. "Нищо не трябва да се скрива и премълчава, нищо не трябва да се потулва от гражданите. От това зависи тяхното доверие към политическата система в нашата страна. Корупцията за нас е неприемлива. Искам всички виновни да бъдат привлечени под отговорност", повтори предишните си обещания в неотдавнашното си изявление премиерът Петр Нечас. В началото на годината оглавяваното от него правителство прие стратегия за борба с корупцията. Но е трудно тя да се вземе на сериозно, коментира директорът на чешкия клон на "Трансперънси Интернешънъл" Давид Ондрачка. "Настоящото правителство буквално затъва в корупционни скандали. Затова оценявам скептично шансовете за успех на приетата стратегия. Всичко това са думи. Но зад красивите думи трябва да следват дела", отбелязва експертът.

Да се дават и вземат подкупи - престъпление

Според оценките на "Трансперънси Интернешънъл" почти всяка пета държавна поръчка в Чехия се оформя, като се заобикалят правилата. Щетите за икономиката се оценяват на 3,5 милиарда евро годишно. Експертите посочват и неефективната система за контрол върху финансирането на партиите, позволяваща на концерните да оказват влияние върху процеса на взимане на политически решения. Давид Ондрачка смята, че политиката и обществата се нуждаят от радикални промени. "Полицията и прокурорите наистина трябва да се независими и всички случаи на корупция да бъдат предадени на съда. А жителите на Чехия трябва да признаят, че корупцията не е малък проблем, а наказателно престъпление. Само в такъв случай нещо ще се промени", убеден е Ондрачка.

Източник: Дойче Веле