Ръководителят на Централната банка на Либия Фархат Омар Бенгдара- човекът, който държи ключа към финансите на режима на Кадафи, излезе от неизвестност.

От седмици от него нямаше и следа, като се носеха слухове, че е бил засечен в Швейцария, където отишъл, след като се е отрекъл от Кадафи, и че е бил видян в Лондон.

Вчера Бенгдара е изпратил изявление до Financial Times, в което съобщава, че се намира в Истанбул, Турция и уверява, че е бил сменен временно на поста от либийския министър на планирането и финансите. Той обаче продължавал да работи и ръководи бизнеса от чужбина.

Блокирането на фондове на централната банка може да предизвика хуманитарна криза, предупреди Бенгдара.

Той е влязъл в контакт и с италианската UniCredit, в която е вицепрезидент и която от седмица неуспешно се опитваше да го открие.

Но от изпратеното от Бенгдара изявление не става ясно това, което вълнува банкери и дипломати: на чия страна застава човекът, който познава финансите на либийския лидер по-добре от всеки друг. Мнозина от международната общност се надяваха на помощта му за замразяване на сметките на Кадафи и неговото семейство.

Но никой не здае дали Бенгдара е решен да проговори.