Правителството създаде работна експертна група за наблюдение цените на пазара на храни, съобщиха от правителствената пресслужба. Тя ще бъде ръководена от министъра на земеделието и храните.

В нея ще участват представители на министерствата на земеделието и храните, на финансите, на икономиката, енергетиката и туризма, на вътрешните работи, на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните. При необходимост могат да бъдат привличани експерти от други администрации и организации.

Работната експертна група ще се занимава със следните дейности:

-ще разработва и поддържа система за мониторинг на цените на основните храни по цялата верига суровина-преработка-търговия

-ще осигурява поддържането на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени - на доставка и на търговците;

-ще извършва експертни анализи за поява на сериозни отклонения (деформации) на пазара;

-ще сигнализира и съдейства при извършването на проверки от органите на НАП, МВР, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните;

-ще проучва практики на други държави-членки на ЕС, свързани с наблюдение цените на пазара на храни, и възможностите за въвеждане на финансови механизми за реакция при установяване на отклонения на пазара.

Председателят на работната група периодично ще докладва пред Министерския съвет и министър-председателя за резултатите от дейността на експертите.