Съвместната разработка и използване на природния газ в изключителната икономическа зона между Кипър и Израел е основната тема в започващото официално посещение на президента на Кипър Димитрис Христофиас в Израел.

Кипърският президент е на историческо посещение - първата официална визита на президент на републиката в Израел. Очаква се да бъдат обсъдени много теми от взаимен интерес, а така също подписани редица двустранни споразумения. В центъра на общия интерес са сондажите и добивът на природен газ в Средиземно море, които са от изключително значение за икономическото развитие и на двете страни.

В края на тази или началото на следващата година американската компания "Нобел енерджи", която управлява израелските газови находища, ще започне сондажи за природен газ и в изключителната икономическа зона край острова, близо до най-голямото израелско газово находище Левиатан.

Откриването и разработването на находищата дава нова перспектива пред региона. Един от възможните сценарии предвижда създаването на двустранна или тристранна енергийна мрежа, чрез която Израел може да използва Кипър и Гърция за доставка на природен газ в Европа.

Възможностите за по-активно сътрудничество ще бъдат обсъждани и на голям бизнесфорум с участието на кипърски и израелски фирми във вторник, който президентът Христофиас ще открие.

По време на двудневната визита Христофиас ще се срещне с президента на Израел Шимон Перес и премиера Бенямин Нетаняху, а така също ще посети Рамала, където ще се срещне с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Източник: БНР