Протести срещу високите цени на горивата ще се проведат в София, Пазарджик и Добрич. Това каза Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи.

Протестът започва в 9.00 часа и ще продължи до 14.00 часа. Превозвачите ще зареждат камионите си с минимално количество гориво от бензиностанциите.

Бянов каза, че от Българския съюз на товарните превозвачи очакват утрешната среща в Министерски съвет, на която експерти от три министерства, представители на бранша и производители и дистрибутори на горива ще се търси решение на проблема с високите цени.

''Ние очакваме покана за утрешната среща в МС, а и нещата, които междувременно се случват са много показателни за това, че може би ще има добро развитие на проблема за нас и за хората'', каза Бянов.

По повод вчерашния първи ден на протеста Бянов каза, че той е преминал спокойно - по европейски. Целта ни беше да привлечем вниманието към себе си - постигнахме го, допълни той.

По думите на Бянов около 50 автомобила са се включили в протеста в Русе, още толкова в София. В Добрия 40 превозвачи са участвали в протестните действия, а в Стара Загора - 30. На други места в страната превозвачи са организирали подобни протести.

По думите на Бянов протестните действия в Русе и в София са преминали без проблеми и без създаване на напрежение и препятствия за гражданите. Не се наложило и затваряне на пътища.

„Сутринта автомобилите се събраха. Имахме разрешение автомобилите да се движат максимум по два едновременно. Два по два ги пуснахме на четири бензиностанции и зареждаха горива по 1 л на камион, за разлика от всеки ден, когато зареждаме по 1 -1.5 тона", каза Бянов.

Според Бянов ефектът от протестните действия започва да се усеща и доказателство за това са изявленията на управляващите. „ Оттук нататък всички законови инструменти да се промени това, което се случва с горивата, са в ръцете на министрите. Надяваме се, че ще го направят. Ние ще им предоставим време. Дано го решат, защото ще е от полза за всички и най-вече за крайните потребители", каза Бянов.

По материали на агенция Фокус