Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през 2010 г. е в размер на 736.7 млн. лв., от които 689.82 млн. лв. в полза на на застрахователи със седалище в България, 42.66 млн. лв. в полза на застрахователи от други държави-членки на Европейския съюз и 4.22 млн. лв. в полза на дружества по доброволно здравно осигуряване, отчитат от Комисията за финансов надзор (КФН).

От реализирания от застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище у нас 644.52 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 45.3 млн. лв. в животозастраховането.

В сравнение с 2009 г. премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери нараства с 1.1%, като в общото застраховане е отчетен ръст от 0.6%, съответно в животозастраховането от 8.2%.

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход в полза на застрахователи по общо застраховане със седалище в България най-голям дял запазват автомобилните застраховки - "Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства" (42.7%) и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (38.0%), следвани от "Пожар и природни бедствия" (8.5%) и "Други щети на имущество" (4.4%). При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход в полза на застрахователи със седалище в България, е основно по застраховка "Живот" и рента (86.7%).

През 2010 година 42.5% от реализираният премиен приход чрез застрахователни брокери в полза на застрахователи от други държави е за застрахователи от Франция и 29.0% за застрахователи от Великобритания.

Най-голям дял в структурата на премийния приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи от други държави, заемат застраховките "Пожар и природни бедствия" (25.5%), "Разни финансови загуби" (20.7%) и "Злополука" (15.9%).

Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 171.66 млн. лв., в т. ч. 165.26 млн. лв. - при посредничеството със застрахователи със седалище в България, 5.88 млн. лв. - при посредничеството със застрахователи от други държави и 517 хил. лв. - при посредничество с дружества по доброволно здравно осигуряване.

Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход в полза на застрахователи със седалище у нас, са 23.9% в общото застраховане и 24.7% в животозастраховането.