От къде идва храната в хотелите all inclusive?
Получени са сигнали, че хотели са в контакт с големите хипермаркети и когато изтича срокът на годност на някои стоки, те поемат курс към морето и отиват за All inclusive.
Това заяви във Варна изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
"Те вместо да ги дават в екарисажите, ги дават на хотелите за All inclusive. Твърдо сме решени да се справим с проблема и този, който злоупотреби, ще бъде санкциониран с цялата сила на закона", категоричен е Войнов.
По думите му най-честите нарушения, които специалистите са констатирали, засягат липсата на съпроводителни документи за произход, липса на етикети по стоките, а с особено внимание се следял и срокът на годност на храните.
Директорът на Агенцията по храните обаче категорично отказа да назове имена на хотели, за които са подадени сигналите.
Само преди три седмици представители на 11 от големите търговски вериги обявиха след среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че подкрепят идеята за въвеждане на минимален праг на качество на храните, които продават. Тогава част от тях опровергаха отправените им от журналисти упреци за преетикетиране на стоки с изтекъл срок, посочвайки, че това е абсолютно недопустимо.
Същевременно инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище бракуваха 30 кг храни с изтекъл срок на годност в детски градини в община Попово, предаде БТА. Досега са проверени 26 детски градини и ясли в цялата Търговищка област. Проверката е установила, че в детските градини по селата има драстично по-малко нарушения, отколкото в градовете.
По-рано днес се разбра, че двама инспектори от Областната дирекция по безопасността на храните в София са задържани с подкуп.
Източник: Фокус