Централната банка на Швейцария може да остави основната си лихва без промяна на близкото до нула ниво, за да предотврати по-нататъшно поскъпване на франка, след като земетресението в Япония оскъпи валутата до рекордни нива, което от своя страна се отразява на износа на Швейцария, информира fx1.bg

Централната банка на Швейцария, ръководена от Филип Хилдебранд, може да остави основната лихва на ниво от 0.25%, според всичките 20 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News. Решението на банката ще бъде публикувано утре в 10.30 часа българско време.

Франкът поскъпва, след като земетресението в Япония засили опасенията на инвеститорите, че възстановяването на световната икономика може да се забави на фона на бунтовете в Близкия Изток и фискалната криза в Европа.

Вицепрезидентът на Централната банка на Швейцария Томас Йордна заяви на 3 март, че поскъпването на франка крие "много проблеми," то също така помага в борбата с инфлацията като прави вноса по-евтин и дава възможност на банката да запази лихвените проценти.

Швейцарската валута е поскъпнала с близо 14% спрямо еврото през последната година на фона на неуспешните опити за овладяването на европейската дългова криза. Вчера франкът поскъпна до рекордно ниво спрямо щатския долар на фона на опасенията за ядрена трагедия в Япония.

Инфлацията в Еврозоната надхвърля таргета на ЕЦБ от 2% в последните три месеца. В Швейцария инфлацията се очаква да бъде средно 0.4% през тази година и 1% през 2012 г., прогнозираха от централната банка през декември. Финансовата институция се очаква да публикува последните си прогнози за инфлацията утре.