Румънският парламент гласува вот на недоверие за правителството на Емил Бок. Искането на опозицията е по повод приетия от кабинета нов кодекс на труда, който, според синдикатите, е против интересите на работниците.

Новият кодекс на труда ограничава правата на работниците и премахва колективните трудови договори. Според управляващите демократ-либерали той е съгласуван с международните финансови институции, кредитори на сегашната власт. С парламентарната опозиция се солидаризираха и петте основни синдикати, които в момента провеждат протестен митинг пред сградата на парламента.

Организаторите твърдят, че присъстват близо 50 хиляди души. Протестите започнаха рано тази сутрин с двучасова стачка на железничарите, които спряха временно над 600 влака.

Според политическите наблюдатели осмият вот на недоверие срещу про-президентското правителство на премиера Емил Бок няма да успее, защото опозицията не разполага с необходимото мнозинство, но за по-сигурно преди гласуването Министерският съвет отдаде над 90 млн. евро за инфраструктура и спортни обекти на общините, ръководени от кметове от мнозинството или от техните коалиционни партньори.

Източник: БНР