"Няма договор за това. Те предлагат тази цена и ние не сме съгласни с нея и следователно не стигаме до разбирателство". Така енергийният министър Трайчо Трайков коментира становището на "Росатом" че цената на АЕЦ "Белене" е 6.3 млрд. евро.

"Българската страна има други виждания за цената на АЕЦ" Белене" и ние сме ги споделили пред руските ни партньори. Те не отстъпват от своя страна, така че преговорите продължават", каза още енергийният министър.

Припомняме, че изпълнителният директор на ядрения енергиен комплекс на "Росатом" и директор на "Атоменергопроект" Кирил Комаров заяви, че вече не се водят преговори за цената на АЕЦ "Белене". "Всички цифри сме ги посочили. Сумата е около 6.3 млрд. евро.

Това е ако говорим за фиксираната цена. Това е цената, която не подлежи на по-нататъшна ескалация, независимо от инфлацията и изхожда от факта, че проектът АЕЦ "Белене" ще бъде построен до 2017 г. Това е нашата твърда цена, на която ние стоим и в момента", подчерта Комаров.

Едновременно с това той отбеляза, че руската страна е готова за всякакъв вариант на развитие на ситуацията. Той припомни, че българското правителство е помолило "Росатом" да фиксира цената от 6.3 млрд. евро.

"Подписаният договор посочва, че цената не е фиксирана, а с ескалация, но ние сме готови да работим по всяка формула, както с цена с ескалация, така и с фиксирана. Ние нямаме проблем с това", каза той.

Комаров отбеляза, че руската страна поема доброволно рисковете при изграждането на "Белене" с фиксирана цена, защото към 2017 г. инфлацията може да бъде по-висока от тази, която е прогнозирана в момента.

Източник: БГНЕС