По повод вида и качеството на влаганите материали в изграждането на АМ „Тракия", лот 2, заявяваме, че те отговарят на всички изисквания на договора и техническата спецификация. Това се казва в официалната позиция на Трейс Груп Холд във връзка с публикацията във в. Труд - „Строят Тракия през пръсти".

От строителната компания заявяват, че волно или неволно са намесени в темата и желаят да изразят официална позиция по повод мненията, анализите и констатациите, изказани от бившия премиер Сергей Станишев и зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски.

От Трейс твърдят, че „при изпълнение на строителните работи има три етапа за допускане на материал за влагане на обекта, т.е. всеки материал минава най-малко през три нива на проверка и контрол".

Оттам обясняват, че след определяне на източника се вземат контролни проби от изпълнителя. Ако те отговарят на изискванията на техническата спецификация, материалът се предлага за одобрение на надзора заедно с целия доказателствен материал. След одобряването му и започване на работата с него, съгласно изискванията на нормативните документи, отново периодично се вземат нови проби от обекта и от източника на материала за контрол. Тези проби са задължение както на изпълнителя, така и на надзора, и на възложителя.

„До този момент за конкретния материал са направени над 140 изпитвания за периода на неговото използване, като никое от тези изпитвания не е установило отклонение от нормативните изисквания. Категорично отхвърляме изчисленията на г-н Михалевски, че „преработката ще струва около 25-26 млн. лв. и ще отнеме три четири месеца", защото цялата магистрала ще „лежи" 100% върху годни, качествени строителни материали, влагани във всеки един етап от строителството и изцяло покриващи изискванията на нормативните документи и техническата спецификация", се казва в позицията на Трейс. „В заключение бихме желали да уверим читателите на ежедневника и всички заинтересовани лица, че обектът ще бъде завършен с качество, срок и цена, съгласно подписания договор и записаните в него гаранции".

Акциите на Трейс Груп Холд поскъпнаха на борсата в четвъртък с 1.71% и приключиха редовната търговска сесия на 89.50 лв. за лот.

Сн.: Цветан Цонев, гл. изпълнителен директор на Трейс Груп Холд