Цената на петрола рязко се повиши в началото на азиатската сесия. Търговията стартира при цена от 101.60 долара за барел лек суров петрол, но само за час след началото й цената се повиши до 104.20 долара за барел. Това е ръст от 2%.

Основната причина за поскъпването е, че Съветът за сигурност на ООН е одобрил военна атака срещу режима на Кадафи. Петролът сорт Брент също поскъпна с 3.9% до 115.70 долара за барел. Цената на черното злато се покачваше през целият ден, след като стана ясно, че Кадафи отново си е върнал притежанието върху основните петролни кладенци в страната.

МВФ отбеляза, че ескалацията на политическото напрежение в Близкия изток и най-вече в Либия, са повишили опасенията относно бъдещите доставки на петрол в световен план и това е провокирало силното поскъпване на цената на черното злато над важното ниво от 100 долара за барел.

Златото също започна да връща позициите си, загубени в началото на седмицата , когато поевтиня с повече от 50 долара за два дни. Така ценният метал се качи вчера до 1407 долара за унция, а тази сутрин се разменя на нива от 1411/12 долара за унция. Среброто също отбеляза лек ръст през изминалият ден и тази сутрин се търгува на нива от 34.70/80 долара за унция. Някой анализатори смятат, че все още няма фундаментална причина за спад в цената на златото и среброто.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД