Понякога нещастията вадят на показ доброто у хората. Земетресението в Япония предизвика милост дори у... мафията.

Часове след първите трусове, две от най-големите престъпни групировки в страната са отворили офисите си за хора останали без дом и са се заели с транспортирането на вода, храна и одеяла към бедстващите райони, посредством камиони всякакви други транспортни средства, които са имали на разположени.

В деня след земетресението кланът Инагава-кай (третата най-голяма криминална група в Япония, основана през 1948 г.) е изпратила двадесет и четири 4-тонни камиона с памперси, батерии, фенерчета, напитки и други продукти от първа необходимост към региона Тохоку.

От втората най-голяма мафиотска групировка Сумиоши-кай дори се предложили убежище на бедстващи чужденци - нещо нечувано в Япония, която донякъде все още може да се нарече ксенофобска страна.

Най-голямата групировка Ямагучи-гуми също изпраща хуманитарна помощ.

Всичко това обаче се прави тихо и без излишна показност, пише Джейк Едълстайн, журналист в един от най-големите японски ежедневници и експерт по организираната престъпнст в страната.

Най-активни в спасителните действия са от Инагава-кай, тъй като корените на тази групировка са от засегнатите райони. Между полунощ на 12 март и сутринта на 13 март техни сподвижници са превозили 50 тона с продукти до кметството на град Хитачинака. Те са дарени анонимно, без да се споменава връзката им с мафията, за да не бъдат върнати. В помощите има храна, памперси, чай и вода. Камионите на мафията пътуват 12 часа от Токио, по черни пътища.

Общо групировката е дарила и превозила над 100 тона помощи, като камионите й са навлизали и в райони със силна радиация.

Това не е първият път, в който мафията в Япония помага.

През 1995 г., след земетресението в Кобе, кланът Ямагучи-гуми е сред най-ефективните в разпределение на помощи до местните хора.

Филантропията на мафията е странна, като се има предвид, че основните приходи за якудза идват от рекет, изнудване и измами. Въпреки това, в Япония, от Втората световна война насам, те играят важна роля в опазването на мира.

Всъщност, твърди се, че американското правителство е ползвало услугите на мафиотски бос, за да поддържа реда и да предотврати навлизането на комунистически идеи в страната в следвоенния период.

По време на визитата на президента на САЩ Обама миналата година, полицията се се свързала с всички мафиотси босове и ги е помолила да се „държат прилично" и да се грижат за спазването на реда в техните региони.

Един от сътрудниците на мафията, превозващ продукти казва „В момента в Япония не се делим на престъпници, граждани и чужденци. Всички сме японци и трябва да си помагаме."

Между полицията и мафията има негласно споразумение, че мафията може да извършва благотворителност, но не бива да търси публичност за нея.

В Япония в момента около 80 000 души са свързани с т. нар. якудза. Думата „якудза" означава „губещ" и е термин в играта на карта. Якудза не се крият - те си имат офиси, магазини и др.

В момента те твърдят, че спазват принципа „нинкйо(до)", който проповядва ценности като справедливост, отговорност и забранява да гледаш как хора страдат без да се опитваш да им помогнеш. Не се заблуждавайте обаче, въпреки помощта, която оказват в момента, трябва да се има предвид, че тези групи печелят парите си от рекет, финансови измами, манипулации на фондовата борса, хазарт, изнудване, проституция и лихварство.