Завърши поредната среща на партньорите от Тристранния съвет за национално сътрудничество. На нея синдикатите представиха своите предложения за вдигане на минималната работна заплата с 50 лева. Те настояват още пенсиите да се увеличат с над 9 процента, както и да бъде въведен индекс, с който да се актуализират заплатите в частния сектор.

Още преди срещата Пламен Димитров- президентът на КНСБ, обяви, че очаква тежък дебат и съдейки по реакциите на работодателите и финансовият министър Симеон Дянков, очаква днес да бъде поставено само началото на обсъждането.

„Работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година. Смятаме, че трябва да се върви отново по пътя на договаряне на препоръчителни прагове, минималния осигурителен доход за различни професии и браншове". Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от Фокус, след заседанието .

Проблемите не са били дискутирани по същество, за да се даде време на работодателите и правителството да се запознаят подробно с предложенията. В срок до две седмици комисиите към НСТС трябва да оформят позиция по предложенията на синдикатите.

"Ние приемаме предложението на синдикатите да се започне разговор за препоръчителен индекс за нарастване на доходите. Предлагаме индекса да бъде диференциран по браншове, отрасли, тъй като картината е много различна в различните сектори - в някои сектори има ръст на продажбите, в други продължава застоят", каза Велев.

Работодателите подкрепят предложението да се анализира работата на регулиращите органи - ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като в една пазарна икономика начинът за влияние на цените е конкуренцията и нейната защита.

„Нереалистично е вдигането на индекса за увеличаване на работните заплати". Това каза Цветан Симеонов - председател на Търговско-промишлената палата на излизане от Министерски съвет.

„И ние искаме да видим хората в България с по-високи доходи, по-висока покупателна способност, и ние не желаем да виждаме пенсионерите с толкова ниски пенсии, но към тези неща трябва да се подхожда отговорно", заяви Симеонов.

По думите му нивото на доходите и нивото на цените е проблем в България, който трябва да се обсъди.

„Единият начин безотговорно да се печатат пари - на нас ни е отрязан този път. Другият начин е да се търси откъде може да се икономиса, за да се прехвърлят там средствата", каза той.