Само 17 на сто от хърватските граждани подкрепят управляващата партия в Загреб - Хърватска демократична общност /ХДО/. Това е най-слабата подкрепа за ХДО от осем години насам откакто тя ръководи правителството в страната.

Това са данните от проучването реализирано от хърватската Нова телевизия. Опозиционна Социалдемократическа партия /СДП/ има подкрепата на 27 на сто от избирателите. Премиерът на страната Ядранка Косор получава симпатиите на само 22 на сто от гражданите, а лидерът на СДП Зоран Милованович на над 42 на сто от участниците в допитването. Хърватският президент Иво Йосипович остава най-популярната политическа фигура в републиката със 79 на сто подкрепа.

Хърватската народна партия е трета политическа формация с 5.5 на сто подкрепа. След нея се нарежда Хърватската партия на правото с 5.3 на сто.

Партията на хърватските пенсионери получава 5.1 на сто, а Хърватската партия на труда има 4.8 на сто подкрепа.

Ако днес има избори за ХДО ще гласуват 18.9 на сто от избирателите, а за Коалиция "Съюз за промяна", която се ръководи от СДП, 40.9 на сто. В проучването са участвали 1000 пълнолетни хърватски граждани, съобщиха от Нова телевизия в Загреб.

Източник: БГНЕС