Министър Росен Плевнелиев няма намерение да се кандидатира за президент. Това стана ясно от отговора му пред журналисти на въпрос - дали, предвид високия си рейтинг, смята да се кандидатира за президент на предстоящите избори.

„Аз съм човек, който иска, като е поел ангажимент, да си го доведе докрай. Тези три магистрали в момента много страдат не от това, че ние не изпълняваме ангажиментите и плановете си, те страдат от политическа недопустима намеса и пречене. Затова очевидно един министър, който има висок рейтинг трябва да даде всичко от себе си, за да ги избута", заяви Плевнелиев.

„Ние бяхме толкова честни, че още септември 2009 г. излязохме с конкретни намерения за „Марица", за „Тракия", за „Люлин". Всичко това се изпълнява и няма как да не се гордея с него и разбира се - няма как да не ни пречат тотално по този казус", подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че за АМ „Марица" се е получило интересно състезание, с конкурентни цени, които са „преборили лъжите на опозицията". На тръжната процедура за „Марица" се е видяло, че всички компании предлагат еднаква цена.

По повод обвиненията към качеството на строителството на АМ „Тракия", министърът отново повтори, че „проблемът е, че политици се правят на инженери".

„Ние имаме 146 проби, имаме десетки доклади на надзорни компании, които се опитват да кажат едно и също в последните седмици - „ние сме на обекта, ние контролираме, носим отговорност, проблем няма", каза Плевнелиев.

По повод израза „българинът магистрали и афсалт не яде", Плевнелиев коментира: „Някои български политици като че ли не са разбрали, че от байтошово време нещата са коренно различни, а именно - политиците не правят цените, не се занимават с това - да диктуват на определени индустрии какво да правят.

Единственото, което политиците трябва да правят, особено в една европейска държава, е да приоритизират и да носят ангажимент за политическите обещания, които са дали.

Аз съм обещал три магистрали, аз трябва да осигуря тяхното финансиране и да дам картбланш на съответните експерти да ги построят - това съм направил. Истината не е в държавното манипулиране и контролиране на цените, а в свободното състезание, в свободния пазар, в конкуренцията и в производителността на българите. Магистралите ще помогнат на българите да ядат повече".

Източник: Фокус