Европейската комисия предложи до 2050 г. да се забрани използването на автомобили с бензинови двигатели в градовете, предадоха световните агенции, цитирайки "Бялата книга на транспорта", която вчера бе представена от Комисията.

"Това не е законодателен акт, а концепция", уточни еврокомисарят по транспорта Сийм Калас, предупреждавайки обаче, че "бялата книга" не е "празна фантазия и на основата й през идните десетилетия ще се изгради стратегия за развитие на европейския транспорт".

Засега концепцията включва четири глобални цели - в градовете да не се използват класическите автомобили с бензинови двигатели, делът на нисковъглеродните горива в авиацията да се повиши до 40 процента, емисиите на парникови газове от морския транспорт да се понижат с 40 процента, както и половината от пътническите превози в автомобилния транспорт да се прехвърлят към железопътен (включително монорелсов) и воден транспорт.

"Според мен тези цели са реалистични. Към средата на века тази програма ще даде възможност въглеродните емисии от транспорта да бъдат намалени с 60 процента", каза Калас.

За изпълнение на програмата в ЕС ще бъдат необходими около 1.5 трлн. евро.

Стратегията "Транспорт 2050" също така призовава да бъде създадено "единно европейско транспортно пространство" с напълно интегрирана, конкурентна и разнообразна транспортна мрежа, преминаваща държавните граници, посочва ДПА.

Сийм Калас предупреди още, че европейският транспорт и въздушен трафик са заплашени от хаотични условия в бъдеще.

От Брюксел предлагат превантивни мерки в своята стратегия, съобщава германският вестник „Ханделсблат". Съгласно плана трафикът ще бъде насочен към железопътния и водния транспорт. 550 млрд. евро за нужни за разширяването на европейските транспортни мрежи.

Очаква се ЕК да представи своите предложения по въпроса през следващите няколко месеца.

Източник: БТА, Фокус