Председателят на Камарата на представителите на САЩ Джон Бьонер заяви, че все още няма споразумение по бюджета, за да продължи правителството да функционира и настоя, че колегите му републиканци ще се борят за големи съкращения в разходите по време на преговорите с демократите.

"Няма споразумение за цифрите и нищо няма да бъде договорено до момента, до който не бъде договорено всичко", заяви Бьонер пред репортери, омаловажавайки коментар на вицепрезидента Джо Байдън, който приветства "добрия напредък" ден по-рано в преговорите по бюджета, насочени към предотвратяване спиране на дейността на правителството.

"Ще се борим за всички съкращения на разходи, които можем да постигнем", изтъкна Бьонер. Високопоставеният републиканец призна, че разговарят с демократите и отбеляза, че ключово е постигането на бързо споразумение по одобрен от Конгреса бюджет, който намалява с десетки милиарди долари разходите.

"Колкото по-скоро постигнем това, толкова по-бързо можем да се заемем с истински големи въпроси, които се отнасят до страната", каза той, добавяйки че са изминали 40 дни откакто контролираната от републиканците камара прие закон, намалявайки с повече от 60 млрд. долара сегашните нива.

Законът претърпя поражение в Сената, където демократите имат мнозинство.

Американското правителство работи с временни удължавания на бюджета през последните 6 месеца, но последното така наречено продължаващо решение - шесто поред - изтича на 8 април.

Източник: БГНЕС