Компанията оператор на авариралата японска ядрена централа „Фукушима 1" съобщи, че е открито изтичане на радиоактивна вода в морето от пропукало се бетонно съоръжение при втори реактор на централата.

„Токио електрик пауър" (TEPCO) съобщава, че измерената радиация в съоръжението е 1000 милисиверта на час.

Японската агенция за ядрена безопасност от своя страна информира, че компанията се готви да налее бетон в съоръжението за да спре теча, предаде Ройтерс.

По-рано председателят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано заяви, че ситуацията в японската АЕЦ "Фукушима 1" остава много сериозна".

"Япония обаче не е сама. Генералният секретар на ООН ми обеща да окаже цялата необходима подкрепа на страната. Най-важното нещо засега е да се сложи край на тази кризисна ситуация", заяви Амано. Той обаче предупреди, че слагането на край на настоящата криза "ще отнеме известно време".

Япония се бори да овладее атомната кризисна ситуация след като 14-метрово цунами, предизвикано от разрушителното земетресение на 11 март, засегна ядрената централа.

Премиерът Наото Кан за първи път посети днес опустошената зона. Той пристигна в град Рикузентаката, в който повече от 2 хиляди души са загинали или изчезнали след бедствието.

Кан, който пристигна в града с военен хеликоптер от Токио, ще посети и намиращата се в близост японска префектура Фукушима в знак на солидарност със спешните екипи, борещи се овладяване на атомната криза в страната.

Използвани са материали на АФП и агенция Фокус