Лошите резултати от стрес тестовете на ирландския дълг вчера доведоха до ново понижение на рейтинга на страната. Португалия, смятана за следващата страна в еврозоната, която ще прибегне до европейска помощ, също загуби три степен от кредитната си оценка, заради продължаващата политическа нестабилност, независимо от успешния търг на краткосрочни държавни облигации.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Португалия отново бе понижен от Fitch с три степени от A- на BBB- с отрицателна перспектива, само една степен над категорията на спекулативните инвестиции. Fitch се присъедини към рейтинговите агенции S&Poor's и Moody's, които пред дни също обявиха понижение на рейтинга на Португалия на фона на оставката на премиера Жозе Сократеш и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Същевременно Standard & Poor's понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Ирландия от A- на BBB+. Прогнозата за рейтинга на Дъблин е изменена от негативна на стабилна.

„Смятаме, че в обозримо бъдеще ирландската икономика има перспективи за по-висок растеж от гръцката и португалската", заяви Франк Гил от агенцията.

Понижението на рейтинга идва само ден след като бе установено, че ирландските банки се нуждаят от допълнително финансиране на стойност 34 млрд. долара. Ирландия ще трябва да вземе кредит от Европейския механизъм за стабилност, който заменя съществуващият сега Фонд за спасение на пострадалите от дълговата криза страни.

Като цяло, за 2010 г. банките в Ирландия са регистрирали загуба от 46 млрд. евро. Само загубите на Аnglo Irish Bank - една от най-големите в страната - за миналата година са били 16,7 млрд. евро.

Събитията в Япония и Северна Африка засега не облекчават европейската дългова криза.

За момента Испания изглежда засега се разминава с разочарованията, с които се сблъскват Португалия и Ирландия. Въпреки че испанската спестовна банка Caja Mediterraneo ще поиска спешна финансова помощ за 2.8 млрд.евро от държавния фонд на Испания, Мадрид реагира бързо със структурните реформи и намаляването на разходите.

Според прогнозата на Deutsche Bank през тази година страната ще отбележи, макар и бавен, икономически ръст.