В края на миналата седмица двойката EUR/USD бе подложена на резки разнопосочни движения, като в крайна сметка приключи седмичната търговия на нива от 1.4222 долара. Положително влияние на долара в първата част от деня оказаха силните данни за пазара на труда в САЩ през март и поредните пролихвени изказвания на членове на ФЕД. Нивото на безработица за март е 8.8%, като се очакваше да достигне 8.9%. Показателят бе 8.9% за предходния период.

Заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ е нараснала в по-голяма степен от очакваната през март, а безработицата е достигнала най-ниското си ниво за последните две години. Тези данни говорят за постепенно подобряване на пазара на труда и на икономиката като цяло.

Според Бюрото по труда в САЩ, което публикува тези данни, заетостта в неселскостопанския сектор се е повишила с 216 000 спрямо предходната ревизирана стойност за ръст от 194 000 през февруари. Участниците на пазара прогнозираха ръст от 191 000.

Впоследствие доларът прекрати възходящото си движение след изказването на управителя на ФЕД за Ню Йорк - Дъдли, в което той каза, че не смята за нужно да има промяна в настоящата отслабваща парична политика на Федералния резерв. Това негово изявление беше в ярък контраст със серията пролихвени изказвания на членове на ФЕД в последната седмица и даде мотив за нови агресивни доларови разпродажби, особено спрямо еврото. Подкрепа на еврото през втората част на търговията оказаха и продължаващите очаквания за вдигане на лихвата от ЕЦБ този четвъртък, като еврото игнорира серията негативни новини за европейската дългова криза.

Британският паунд отбеляза ръст спрямо долара в петък и затвори на нива от 1.6113 долара, след като по-рано бе подложен на натиск поради по-слабия от очакванията промишлен индекс на Великобритания. Индексът в сферата на производството за март излезе 57.1 пункта, като се очакваше да достигне 60.8 пункта. Показателят бе 61.8 пункта за предходния период. Впоследствие рязкото повишение на паунда бе провокирано от общия спад на долара през втората част на деня.

В петък йената отбеляза ново дъно за годината спрямо долара в 84.70 йени, като в края затвори на нива от 84.08 йени. Основни фактори за това бяха силните данни за пазара на труда, спада в нивото на безработицата в САЩ за март, новите пролихвени коментари на Плосер от ФЕД и новото възходящо движение на доходността на Американските държавни ценни книжа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД