Хляб по стандарт: брашно, мая, сол и вода
От днес ще има български държавен стандарт за хляба. Той ще се отнася за три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Ще се казва "България".
Първите партиди ще се появят в търговската верига по Великден, а трайността му ще е 48 часа.
Хлябът ще има лого и ще бъде опакован, в него няма да има консерванти, а съдържанието на сол ще бъде намалено, обясни още земеделският министър Мирослав Найденов. Ако няма опаковка, логото ще се лепи на касата или на самия хляб с брашно.
В Министерството на земеделието и храните бе представена първата партида хляб по стандарта и журналистите имаха възможност да дегустират.
„Това е първата партида на този хляб. Аз го опитах за първи път и мога да ви кажа, че наистина е по-различен. Обещахме няколко простички неща на хората - и те се случиха - истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и истински хляб. Това го направихме, надяваме се те да го търсят", заяви Найденов.
Стандартът не е държавен, а отраслови, както е „Стара планина" при месните храни. Изработен бе от Експертен съвет по хляба към Агенцията за храните, в който участваха и браншовиците.
В рецептата по стандарт влизат брашно - тип 500, мая, сол - 1.2 грама на килограм, и вода. Изключения за добавяне на органични подобрители, като глутен, ще се допускат, само когато реколтата е много слаба.
Според председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева цената на хляба по новия стандарт няма да е много по-висока - "не повече от 10%".
Кукушева каза още, че хлябът по стандарта ще се произвежда ръчно, полумашинно и индустриално.
Използвани са материали на БТА и агенция Фокус