30 процента от военния потенциал на либийската армия е бил унищожен в резултат на ударите, предприети досега от международната коалиция.

Това съобщи на брифинг в централата на НАТО в Брюксел бригаден генерал Марк ван Ум, командващ на операциите в Главния щаб на съюзническите сили в Европа (SHAPE).

Той добави, че не всеки път, когато има зададена цел, тя бива поразявана, тъй като често край целите има хора. По тази причина някои от изпратените на мисия самолети се връщат обратно в базите си, без да са използвали своето въоръжение.

"Стараем се да пазим цивилните, но ако се стреля по самолет, той е в правото си да отвърне на огъня за самозащита", каза говорителят на НАТО Оана Лунджеску. Забранената за полети зона е в действие, военновъздушните сили на Либия не летят от края на март. Генерал Ван Ум пък уточни, че вчера са предприети 14 удара от въздуха, в района на Мисрата, където са били поразени военни коли и танкове на режима. Край Брега е била ударена ракетна установка, други цели на ударите са складове за боеприпаси.

"Силите на Муамар Кадафи постоянно променят тактиката си, използват все повече камиони и не толкова танкове и въоръжени превозни средства", коментира Марк ван Ум. По неговите думи засега танковете вероятно са прикрити в градски зони, може би защитени от живи щитове.

В отговор на въпрос генералът уточни, че НАТО няма контакт с Преходния национален съвет, основан в Бенгази. Ван Ум добави, че въпреки затворената за полети зона се разрешават доставки от хуманитарен характер, вчера например са били дадени 17 такива разрешения.

До момента няма установени опити за нарушение на оръжейното ембарго, наложено на Либия с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Общо 18 кораба и подводници от девет страни са в района, подкрепени от допълнителни плавателни средства. Днес са били проверени седем кораба, а вчера - 28.

В отговор на въпрос защо се допускат кораби, които доставят гориво за силите на Муамар Кадафи, говорителят на НАТО Оана Лунджеску отбеляза, че пактът има отношение единствено към прилагането на резолюцията, а тя предвижда оръжейно ембарго и установяване на забранена за полети зона.

Източник: БТА