И Стив Джобс не е съвършен. Изданието BusinessInsider събра най-глупавите неща, които шефът на Apple е правил през годините:

Отказва да признае дъщеря си с години

Стив Джобс става баща на 23-годишна възраст, но с години отрича. Той стига до там, че в официални документи лъже съда, че е стерилен и не може да има деца.

Когато Джобс започва да забогатява покрай Apple, майката и детето живеят на социални помощи.

По-късно той признава детето и днес е по-близък с дъщеря си.

Повери управлението на компанията на Джон Скъли

Стив Джобс е много млад, когато основава Apple и решава, че има нужда от някой по-голям и по-опитен, за да му помага да я ръководи.

Доверява се на Джон Скъли, но последният не разбира същността на компанията. Скъли става причината Джобс да бъде изтикан от компанията.

10 години по-късно Джобс казва: „Какво да ви кажа. Наех грешния човек. Той съсипа всичко, над което работих в продължение на 10 години, начело с мен."

Продаде всичките си акции, когато трябваше да напусне компанията

Когато в средата на 80-те години Джобс е принуден да напусне Apple той решава да продаде всичките си акции в компанията. Ако не го беше правил днес щеше да е още по-богат.

Изпрати и-мейл на клиент, в който казваше „Просто избягвайте да държите телефона в тази позиция"

Миналата година Антенагейт (проблемът с антените на iPhone 4) сериозно нарани репутацията на компанията.

Клиент изпратил и-мейл, в който казвал, че сигналът се губи, когато държи телефона в долната част, покривайки с ръка лявата част." Стив Джобс не помогна много като написа и-мейл на клиента със съвета: „Просто избягвайте да държите телефона така."

Нито Джобс, нито Apple се занимават с благотворителност

Стив Джобс е милиардер, но не обича да дарява пари.

Допускаме, че може да е правил дарения тайно, но тази вероятно не е много голяма - повечето милиардери ги правят публично, като освен, че помагат, така те дават пример.

Прекалено дълго бе партньор на AT&T

Ако Джобс бе прекратил партньорството една година по-рано, днес пазарът на смартфони в САЩ щеше да изглежда много по-различно. Motorola пусна първия DROID за Verizon в края на 2009. Това бе отговорът на Verizon на iPhone.

Какво щеше да стане, ако Apple бе обещал iPhone на Verizon в началото на 2010? Дали Verizon щеше да продължи да работи с Android? Дали тогава Google щяха да продадат толкова много телефони? Най-вероятно не. Но Джобс чакаше и сега пазарният дял на Apple стои на едно място.

Имаше доверие на Ерик Шмид прекалено дълго време

В момента Google е конкурент на Apple в почти всеки аспект - и двете компании правят таблети, смартфони, десктоп компютри.

Apple направиха грешка като показаха на Ерик Шмид как работят - той бе три години в Борда на директорите на компанията, а днес е шеф на Google.