Михаил Ходорковски, смятан за един от най-влиятелните затворници в света, отговори на въпроси на читателите на сп. Сноб, зададени по интернет. Той разказва за парите, миналото си на олигарх и настоящето на затворник, коментира дори и обвиненията срещу него за убийство. Въпросите бяха зададени още през лятото на миналата година, но предаването им на Ходорковски посредством неговия адвокат е станало възможно едва сега. Има планове това да е първата част от новото амплоа на бившия олигарх.

Ходорковски признава, че най-силното му желание през седемте години, които прекара в затвора, е било да „прегърне жена си и децата, да подържи ръката на внучето си и да прекара известно време с родителите си". Всичко друго, по думите му, вече е второстепенно.

За парите

Низвергнатият магнат разказва, че в златните години на ЮКОС доходът му се състоял от три части- заплата, допълнително заплащане по граждански договори и дивиденти от Манатеп. Най-много били дивидентите- „милиони долари", каза Ходорковски, но отказа да уточни колко точно. Голяма част били вложени в развитие на компанията и в благотоврителни инициативи.

За задграничните милиони, за които преди дни писа Times, Ходорковски каза, че неговият адвокат вече е отговорил.

За развлеченията в затвора

Всички затворници стават в 6:45, разказва Ходорковски. Те имат час за миене, бръснене, гимнастика и закуска и през това време могат да прочетат вестниците.

Във всяка килия има между трима и осем души, с които Ходорковски, както и всички останали, прекарва по 23 часа на ден. Той има право и на час разходка.

На въпрос допуска ли се музика в затвора, Ходорковски отговори, че по неизвестна причина всякакви плеъри са забранени и досега. Радиото и телевизията не могат да ги заменят, защото вкусовете на затворниците са различни. Ретрото и диското от 80-те навявали на олигарха носталгия, а да слуша класическа музика през старите транзистори било безсмислено, разказва той: „С удоволствие бих отишъл на цигулков концерт", допълва Ходорковски.

По отношение на телевизията, магнатът казва, че се е нагледал за целия си живот . Не обичал да гледа филми, защото те рядко са реалистични.

За петрола и кървавите пари

На въпрос има ли петролни пари от времето на първоначалното натрупване на капитал, които миришат на кръв, Ходорковски отговори: „Има. Повечето".

Но доколкото в Русия големите бизнесмени не са толкова много и той ги познава, бившият олигарх отговори, че повечето „са бизнесмени, а не бандити. Предпочитат да се договарят, съдят, откупуват, но не и да стрелят".

За светлото бъдеще

В заключение Ходорковски коментира и какво бъдеще вижда в Русия:„Външното величие, световните достижения, още повече имперските амбиции не могат да бъдат цел", смята той.

Въпреки това, светлото бъдеще съществува и ще бъде постигнато, заявява олигархът.