Очакваното повишение на основната лихва от страна на ЕЦБ остава в центъра на вниманието до днес в 14.45 ч. българско време, когато ще бъде взето дългоочакваното решение. Доларът продължи да поевтинява сериозно спрямо кошницата от валути и достигна до най-ниското си ниво спрямо еврото от 15 месеца насам. Валутната двойка достигна до 1.4349 долара, вследствие на бичите настроения на пазарите и очакванията за почти сигурно увеличение на лихвите на ЕЦБ. Като цяло риск-апетитът на валутните пазари продължава да се покачва, при което основните губещи са доларът, японската йена и швейцарският франк. Единната валута скочи с 1% спрямо йената, до 122.61, което е най-високото ниво за последните 11 месеца.

Всичко това става на фона на застрашително разрастващата се дългова криза в Еврозоната. Португалия поиска финансова помощ от ЕС и МВФ, поради високите си дългове и затрудненото набиране на средства на международните финансови пазари. „Правителството реши днес да поиска финансова помощ от Европейската комисия", заяви премиерът Жозе Сократеш. Като основна причина за това решение се посочват португалските банки, които притискат Лисабон да осигури външно финансиране, преди новото правителство да поиска международна финансова. Вчера, рейтинговата агенция "Муудис" намали кредитния рейтинг на седем португалски банки. Агенцията ревизира във възходяща посока необходимия капитал от испанските банки от 17 млрд. евро на 40-50 млрд. евро.

Повишаването на лихвата от страна на ЕЦБ ще повлияе негативно на Гърция, Ирландия и Португалия, според най-големия фонд, опериращ на дълговите пазари - Pimco. Според Денис Гартмън - трейдър с над 30-годишен опит в търговията с валути и суровини, повишението на лихвите ще принуди периферните страни от еврозоната да напуснат общата валута.

Ситуацията на пазарите към момента наподобява на тази от 2008 г. по същото време, с разликата, че тогава пред финансови проблеми беше изправен банковият сектор, а сега - и цели държави. Подобно повишение на лихвите от страна на ЕЦБ имаше през юли месец, 2008 г. До преди вземането на решението евро/долар беше в силен бичи тренд и се търгуваше в своите исторически нива около 1.60. Непосредствено след вземането на решението валутната двойка започна да пада. Дали това ще се случи и днес, предстои да разберем.

Днес се очаква с интерес и решението на Английската централна банка относно лихвените нива. На последното си заседание трима от членовете бяха гласували за повишение на лихвите. Последните данни за потребителските цени на острова показаха, че инфлацията се е повишила двойно, което увеличава шансовете за евентуално покачване на основната лихва. Английският паунд не е толкова зависим от периферията на Еврозоната, което го прави по-малко уязвим в сравнение с еврото, и едно предстоящо покачване на лихвата ще бъде напълно логично.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД