Постоянно променящата се тактика, използвана от либийската армия, затруднява изпълнението на операцията на НАТО. Това съобщи на брифинг днес контраадмирал Ръсел Хардинг, заместник-командващ на общите оперативните сили по операцията "Обединен защитник" в Неапол, в телеконферентна връзка с централата на алианса в Брюксел.

Той добави, че не се извинява за инцидента край Брега, при който са загинали представители на либийската опозиция, тъй като пактът не е разполагал с информация, че въстаниците използват танкове.

Контраадмиралът заяви, че не е работа на НАТО да осигури по-добра координация с Преходния национален съвет, основан от опозицията в страната. Нашата работа е да защитаваме цивилните, независимо кой представлява заплаха за тях, добави военнокомандващият.

Контраадмиралът уточни, че силите на Муамар Кадафи използват все повече пикапи с тежко въоръжение, паркират танкове в близост до училища и джамии, което затруднява ударите на съюзниците и създава заплахата от поразяване на цивилни, ако подобни цели бъдат атакувани.

Инцидентът, при който изтребител на Алианса уби 13 бойци и рани много други при погрешна атака срещу танкове на опозицията, подложи на ново изпитание трудните взаимоотношения между силите на НАТО и либийските бунтовници.

Това е третият подобен инцидент през последните дни, при който НАТО улучва грешната страна.

Той предизвика широко недоволство сред бунтовниците в Аждабия, много от които са на мнение, че въздушните удари на Запада трябваше да започнат много по-рано.

Междувременно шведски бойни самолети се включиха вчера в натовските операции в Либия, което е първата бойна мисия на военновъздушните сили на Швеция от 40 години, съобщи Ройтерс.

Шведски военен говорител заяви, че изтребители "Грипен" са изпълнили мисия с продължителност от около 40 минути и са се върнали невредими в базата на остров Сицилия.

Източник: БТА