До края на седмицата започва поетапното спиране на оловното производство към ОЦК в Кърджали.

Заповед за този акт вече е подписала министър Нона Караджова, съобщи днес на пресконференция в града депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Заради постоянното неспазване на екологичните норми това се случва за първи път в 55-годишната история на първенеца на родната цветна металургия. "От година и половина държавата прави всичко възможно това да не е факт, на ОЦК бяха издадени необходимите разрешителни за изграждането на нови мощности, но това не се случи и санкцията е налице", поясни тя.

Изграденият Консултативен съвет към областната администрация в Кърджали, съвместно с Агенцията по заетостта и местни фирми, вече е набелязал конкретни мерки за решаването на проблема с предстоящото освобождаване на 350 металурзи, помощен персонал и администрация. Всички те ще бъдат регистрирани в Бюрото по труда и пренасочени към програми за преквалификация.

До тази стъпка от страна на държавата се стигна, след като от началото на годината досега автоматичната измервателна станция "Студен кладенец" в града регистрира 27 наднормени обгазявания с токсичния серен диоксид. Допустимата годишна норма е 24 пъти, а за да получи отсрочка за справяне с проблема, мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев поиска още 18 допълнителни обгазявания, посочи Цвета Караянчева.

Източник: БТА