Инспектори от Столична община започват масови проверки за незаконното строителство в София и по-точно срещу пристроените тераси и цели стаи към панелкитe.Над 200 са регистрираните до момента незаконни балкони, входове и дори цели стаи.

Най-фрапиращите според инспекторите са достроените помещения от по 30 квадрата в столични кв. "Левски". Всички апартаменти на блоковете в района имат огромни тераси, които обаче собствениците им нямат право да застрояват без документи.

90 на сто от терасите са се превърнали в гарсониери, детски стаи и покрити барбекюта. "Никой не е искал позволение от районната администрация, за да преустрои жилището си", коментира кметът на район "Подуяне" Ева Митова. Тя допълни, че за да не се събори построеното, собствениците трябва да искат разрешение от общината и съседите си.

"Ако документи и съгласие няма, общината също няма голям избор, освен да предприеме посочените от зокона мерки", добави Митова.

Колегата й от район "Надежда" Димитър Димов пък се натъкнал на друго незаконно строителство. Няколко собственици на апартаменти в кв. "Свобода" си правили частни входове в блока. Вместо да плащат разходи за ток и чистачка, те си избили собствени стълбища през балкона. Вратата на едно от семействата е на гърба на блока. Входът си има самостоятелни лампи, пристроени стълби с рампа и дори импровизиран двор, който всъщност е общата площ пред блока. Собствениците на апартамента си паркират автомобила пред входа, а до жилището си стигат по направена от тях пътека в тревата.

В "Младост 4" пък собственик на 2-стаен апартамент на деветия етаж решил, че жилището му е малко, присвоил терасите към стаите си и си направил допълнителен балкон. Терасата виси на метални винкели на гърба на блока. "Четирима алпинисти завариха железата преди 2 години", обясниха съседи. Те допълниха, че на няколко пъти от блока се откъртвала мазилка, тъй като самоделната тераса се държи за панелите.

"Хората не подозират колко опасно е да си строят сами тераси, та даже и стаи. Масова практика е козирката на входа собственици на жилища да я превръщат в частна тераса", обясниха от общината. И допълниха, че проверките за незаконното строителство ще започнат през май.
"Остъкляването на терасите не е такъв проблем като дострояването им", обясниха още от кметството в София, като уточниха, че само един на всеки сто столичани е взел разрешение за дострояване на панелка.

Източник: Стандарт